Klasyfikacja schodów
W zależności od położenia rozróżniamy schody:
zewnętrzne, prowadzące do wnętrza budynku.
wewnętrzne, służące do pionowej komunikacji w budynku.
terenowe, łączące różne poziomy terenu.
W zależności od przeznaczenia rozróżniamy schody:
główne, przeznaczone dostałej komunikacji między kondygnacjami budynku;
gospodarcze, przeznaczone głównie do celów gospodarczych (np. schody kuchenne);
piwniczne, wykonane wewnątrz lub na zewnątrz budynku, najczęściej pod biegiem klatki schodowej głównej lub gospodarczej; powinny one być obudowane ścianami i mieć przedsionek z drzwiami w celu zabezpieczenia przed nieprzyjemnymi zapachami wydzielanymi w piwnicach budynku:
strychowe, wykonane jako oddzielne schody lub jako przedłużenie klatki schodowej głównej lub gospodarczej w budynkach piętrowych;
pożarowe, używane tylko na wypadek pożaru, wykonywane jako schody zewnętrzne w budynkach fabrycznych, kinach itp.
W zależności od ognioodporności schody dzielimy na:
nieogniotrwałe (drewniane), które można stosować w budynkach jednorodzinnych i wiejskich;
ogniotrwałe — z ciosów kamiennych, cegły na belkach stalowych, żelbetu (jako schody monolityczne lub z elementów prefabrykowanych).