Stropodachy
Stropodachy stosuje się w budynkach, w których nie przewiduje się poddasza użytkowego. Spełniają one jednocześnie rolę stropu i pokrycia dachowego. W zależności od roli, jaką spełniają, mogą być nieocieplone i ocieplone.
Stropodachy nieocieplone stosuje się w wiatach i budynkach magazynowych, w których temperatura powietrza wewnętrznego nie odgrywa żadnej roli. a stropodach chroni pomieszczenie tylko przed opadami atmosferycznymi.
Stropodachy ocieplone stosuje się w budynkach przeznaczonych na pobyt ludzi i zwierząt oraz w chłodniach i przechowalniach owoców, warzyw i ziemniaków, jak równic w innych budynkach, w których powinna być utrzymana temperatura powietrza we wnętrznego stale powyżej lub poniżej 0 C. Prawidłowo wykonane stropodachy powinny chronić pomieszczenia przed opadam, atmosferycznymi, zbytnim nagrzewaniem przez promienie słoneczne, stratami ciepła. Powinny być także dostatecznie wytrzymałe na obciążenia od śniegu, w jutro i od ludzi znajdujących się na nich podczas konserwacji i naprawy. Ponadto nad pomieszczeniami o dużym zawilgoceniu powietrza wewnętrznego stropodachy powinny mieć od strony sufitu izolację paroszczelną. zabezpieczającą materiał termoizolacyjny przed zawilgoceniem przez parę wodną przenikającą z pomieszczenia i skraplającą się pod pokryciem dachowym wskutek ochłodzenia, albo mieć taką konstrukcję, która umożliwiałaby odprowadzenie pary wodnej na zewnątrz stropodachu oraz umożliwiałaby wysychanie zawilgoconego materiału termoizolacyjnego (ocieplającego). Stropodach powinien być skonstruowany tak. aby w nim nie powstawały mostki przemarzania wzdłuż belek, wieńców i gzymsów.
Ze względu na rodzaj konstrukcji, układ poszczególnych warstw nośnych, ocieplających i pokrywtzych oraz wartość termiczno-użytkową rozróżniamy stropodachy ocieplone pełne, odpowietrzane, wentylowane powietrzem zewnętrznym oraz dwudzielne.